Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2020 21:16 - Терорът на спасението
Автор: shushulko Категория: Политика   
Прочетен: 1395 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 29.04.2020 08:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Гледали ли сте филма Ъндърграунд на Кустурица? Накратко сюжетът е следният: по време на война хора се крият в подземно гето и произвеждат оръжия – там работят, раждат се, женят се, умират. Дори и след като войната отдавна е приключила. Само, че те не го знаят. Този, който печели от труда им, от време на време ги сплашва с “бомби” и трусове и продължава да поддържа илюзията за война.   

 Кустурица много умело показва един мини модел на тоталитарно общество. Схемата е същата. Първо едно правителство, партия или групировка, която се стреми към тотална власт, трябва да открие или изфабрикува някакъв външен враг, по възможност смъртоносен и опасен. Или да се възползва от вече настъпила тежка хуманитарна криза, война или нестабилно политическо и икономическо положение. След това идва сплашването на народа. Рано или късно народът сам ще извика за спасение към своeто правителство и ще му даде още по-голяма власт. Защото, ако все още не знаете, световните кризи се преборват с тотална, централизирана, корумпирана и не на последно място военизирана власт. Нали така? Или не...

 Тоталитарната власт, или иначе казано тиранията, си има стратегия и методи, чрез които се добира до властта. Нейните методи са “пръчката и моркова” . Пръчката е систематично насилие и добре премерен терор, чиито цел са да предизвикат страх и сплашване. А морковът е под формата на обещания, които след това биват нарушени. Днес терорът е “невидимият враг”, а обещанието е да се справим с него.

 На повечето хора не им идва на ум как иначе можем да се справим с подобна световна криза. Масово се търси спасение от държавата. Отново същата схема. Хората молят за сигурност.  И държавата отговаря, като отнема свободата им и засилва властта си. Заедно с това, тя всява чувство за вина спрямо всички, които дръзват да не се подчиняват и настройва хората едни срещу други. Разделяй и владей! Млади срещу стари, послушни срещу бунтари, работници срещу работодатели, съсед срещу съсед и т.н. Идеята не е нова. Всичко това се е повтаряло многократно в историята.

 Когато правителството на ГЕРБ обяви извънредно положение, с две думи те заявиха, че оттук насетне цялата власт се съсредоточава в ръцете им. Цялата, отново казвам, цялата, полицейска сила сила е на улицата за да съблюдава спазването на мерките. Т.е. да ни спасява от самите себе си. Това е “сигурността”, която тоталната власт може да предложи. Разделихме се на спасители и престъпници. Защото, драги граждани, ако досега не сте били престъпници, то вече сте. Престъпници сте ако отидете да ловите риба на реката, ако се разхождате “безцелно” по улицата или ако заведете детето си в парка. Вижте как полиция арестува човек, който кара моторна лодка и бащата, който подава топка на детето си по средата на поле. Защото нарушават карантината! Иначе в метрото си ходете спокойно... Престъпник сте, ако не носите маска, дори и да имате астма и да не можете да дишате. Престъпник сте, ако искате да отидете на вилата и да подишате чист въздух или ако карате колело в парка.

 Точно в този момент, в който пиша това, чувам една патрулка да сигнализира долу пред блока. Трима престъпници, въоръжени с кучешки каишки, са дръзнали да си говорят!

 Интересно е как точно тези политици, в които никой няма доверие, които се провалиха по всички параграфи и чиито корупционни схеми лъснаха в цял свят, точно те ще ни спасят от масово изтребление! 

Ето някои от правата, които загубихме само за броени дни.

Правото на свободно придвижване

Правото да се събираме заедно (т.е. няма как да се организирате срещу властта, драги граждани)

Правото на работа (за много хора)

И забележете – правото да протестираш.

 Днес ние не можем да протестираме за каквото и да е, без да нарушим всички закони и постановления, издействани след въвеждането на извънредното положение. Нали осъзнавате, че това не е за ВАША безопасност, а за ТЯХНА.

Нали знаете, че “Който разменя свобода за сигурност, губи и двете”?

 Разбира се, сега бързат да приемат спорни закони, заради които протестирахме месеци наред. Все пак, за тях има огромно финансиране, което трябва да се усвои.  Няма да чуем за това обаче.  По телевизията се говори само за невидимият враг и жертвите, които той взима, за това как ще колабират болниците. Осъзнавате ли колко е странно това? Новини сутрин, обед, следобед и вечер само за невидимия враг. Тук-таме някое земетресение, ей така за разкош. Друго вече не се случва по света и у нас. Светът е спрял.

Държавна пропаганда? Дезинформация?

 Какво печелят те, ако народът гледа само в една посока и мисли само за най-ценното си – здравето си и здравето на близките си? Какво се случва зад гърба му?

 Властимащите опипват почвата за да видят докъде могат да стигнат и не само,че стигнаха далеч, но и естествено това им се услади. Много анализатори казват, че си правят експеримент с нас. С това колко можем да търпим и доколко можем да се откажем от правата и свободите си, ако сме достатъчно изплашени за живота си.

Днес властимащите няма нужда да ни плашат с лагерите на смъртта, с изтезания и с разстрел. Не, днес си мият ръцете с коронавируса. Така е далеч по-лесно, защото държавата не е прекият насилник, насилникът е невидим и всички сме във война с него. Ние всички заедно (но на два метра разстояние, с дезинфекцирани ръце и маски), начело с държавата–спасител, маршируваме в тази битка.

 Много анализатори алармират, че последствията от борбата с вируса ще са по-пагубни от самия вирус. Какво правим с хилядите хора с тежки хронични заболявания, които са затворени по домовете си и нямат достъп до медицинска помощ или ги е страх да я потърсят? Аз лично познавам такива.  Властимащите не ги броят. Не правят извънреден брифинг за тях.

 Има хора, които не са излизали със седмици дори за да си изхвърлят боклука. Събират го на балконите си, а някои го изхвърлят през балкона. Между другото, някой си беше изхвърлил и телевизорът през балкона, слава Богу, без да удари никого.

 Има хора, които не издържат на напрежението и се самоубиват, други развиват депресия и тревожност. Отключват се много нови или потиснати душевни болести.

Тези хора също не са важни. Тази статистика не е удобна.

Увеличава се и броят на хората, пострадали от домашно насилие, увеличава се употребата на алкохол и наркотици. Говорят ли по новините за това?

И разбира се, мръсната дума икономика.

Хората, които алармират за икономиката са безсърдечни сребролюбци, нали?. Тях не ги е грижа за здравето на хората. Мислят само за собственото си благополучие.

Но всички знаем, че когато едно звено престане да работи, цялата система в един момент се пропуква. Настъпва срив и тя колабира. Хиляди хора остават без работа, без доходи, а много и без дом. Огромна част от народонаселението беше намерило спасение в чужбина. Но сега и те се връщат на опашката за безработица.

 Когато всички тези хора имат нужда от лекарства и храна, държавата-спасител няма да се погрижи за тях. Това го е доказала и продължава да го доказва и до днес. Тя не само, че не опрости данъците докато трае извънредното положение, но даже обмисля да въведе нови.

Хиляди бизнеси колабират, хиляди работници остават на улицата.

А какво ще стане когато вече няма пари в бюджета за пенсии? Колко пенсионери ще умрат? Те едвам оцеляват и днес, като всеки месец се налага да избират дали да купят лекарства, храна или топлинна енергия. Много от тях продаваха по улиците и пазарите малкото, което можеха да произведат. Престъпници! Какво става с тях днес? Това не е ли важно?

 Хората търсят логика в решенията на правителството и щаба. Драги съграждани, не търсете логика! Такава няма, не и ако мотивът е добруването на нацията. Защото целта на правителството не е да ви избави от опасността. Целта му е и винаги е била повече власт и повече пари. Икономическият срив не ги плаши. Те винаги могат да заграбят милиони, преди да се оттеглят. Този филм също сме го гледали. Ще напуснат кораба преди катастрофата. А някои могат да останат тук и с някое и друго куфарче, да започнат чист, почтен бизнес. Ако имаше логика, начело на щаба щяха да са епидемолози и икономисти.

 Тоталната власт винаги води до катастрофа. Винаги. Икономическа, морална, хуманитарна, всякаква. За нея отделната личност не е важна. Те я само средство за постигане на дадена цел.

Приятели, моля не ме разбирайте погрешно! Не мисля, че вирусът е измислица! Не мислете, че не ме е грижа за хората, които поразява. Скърбя за тях. И аз имам близки и мен ме е страх за тях. Както ме е страх от инфаркт, рак, катастрофи и други. Но не мисля, че спасението е в тиранията.

 Да, трябва гражданите да бъдат отговорни и да спазват елементарни хигиенни норми. Чистота, дезинфекция, дистанция.

 Да, уязвимите групи трябва да бъдат пазени като им се предостави възможност да работят у дома и да се организира доставка на стоки от първа необходимост, както и всякакви други необходими услуги у дома. Бизнесите са готови за това, те вече го правят. Хуманитарни организации също. Ако желаят някои хора, нека се поставят сами под карантина, а младите и здравите хора да продължават да работят за да не се стигне до още по-тежка криза.

 Човек трябва да бъде свободен да прави избори и да взема решения за собствения си живот и собственото си семейство. Той трябва да има свободата да реши дали да работи за да даде храна и подслон на децата си, с риск да бъде заразен, или да стои у дома и да чака края. Риск винаги има и винаги ще има. Шофирането например е сериозен риск. Всеки ден загиват около 3 000 души на пътя (според кварталния билборд). Но не можем да забраним шофирането нали? Според проучване на John Hopkins University, проведено през 2018г, между 250 000 и 440 000 хора в САЩ умират поради лекарска грешка. Това е третата поред причина за смърт в САЩ след сърдечносъдовите заболявания и ракът. Лекарска грешка. Това значи ли, че трябва да забраним лекарската професия?

 Човек трябва да бъде свободен да се труди защото всеки интелигентен човек знае, че държавата (ни) няма да се погрижи за никого от нас. Тя не само, че няма тази воля, но няма и този капацитет. Държавата само може да взима и преразпределя, тя не произвежда блага.

 Произвежда бизнесът. Произвеждат семействата и активните граждани. На техните плещи е стъпила цялата тази тежка административна машина, наречена държава и спасител. Ако данъкоплатците не могат да платят за “нейните помощи и нейната грижа”, трябва да вземе заем от друга държава.

 Да, ама и другите държави са в колапс и то много преди да дойде Коронавирусът. Икономисти от цял свят алармират от няколко години, че следва нова, по-тежка икономическа криза от тази през 2008-2009г. Прочетете за това, аз не се чувствам в свои води да го обясня добре. Доколкото аз разбирам, държавите харчат повече, отколкото произвеждат и дълговете им са по-големи от техния БВП. Помните ли фразата на Маргарет Тачър, че комунизмът свършва тогава, когато свършат парите на другите?

 За всички, които мислят, че преувеличавам, ще кажа – СИЛНО се надявам да сте прави. Обещавам публично извинение.

 




Гласувай:
3



1. morskipesni - Прекрасно експозе!
29.04.2020 09:53
Изцяло подкрепям! Осмелиха се да ми свалят последния постинг, където разбивам на пух и прах "сведенията" от катадневните им "сводки" и лъжестатистика.
цитирай
2. shushulko - Благодаря. А къде можем да намерим ...
30.04.2020 11:13
Благодаря. А къде можем да намерим тези данни? Откъде ги свалиха?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shushulko
Категория: Политика
Прочетен: 123474
Постинги: 54
Коментари: 111
Гласове: 115
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031